Europese Voorselecties Amateurs

Nieuw

De Europese Voetbalbond UEFA wenst het amateurvoetbal op een bijzondere manier te promoten en opnieuw in de belangstelling te brengen . De eerste maatregel is het organiseren van een kampioenschap voor de 51 bij de UEFA aangesloten landen en dit uitsluitend voor amateurs . Volgens de door de UEFA vastgestelde normen is amateur : ' ieder persoon die nooit het statuut van prof- of niet - amateur heeft gehad ' . Op verzoek van de UEFA moet ieder ingeschreven land ( 32 ) een regionale ploeg afvaardigen naar dit kampioenschap . Vlaanderen werd door de KBVB aangeduid om ons land te vertegenwoordigen in dit tweejaarlijks kampioenschap. Er zijn 32 landen ingeschreven . Er worden acht mini - kwalificatiekampioenschappen gespeeld met elk vier ploegen . Belgie speelt in de groep met Duitsland , Tsjechische Republiek en Luxemburg. De eindfinale wordt in oktober gespeeld . Ons ternooi wordt gespeeld in Duitsland , nl in Westfalen van maandag 31 mei tot zaterdag 5 juni 1999 .

Europa der Regio's

Drie jaar geleden al besloot het Uitvoerend Comitť van de UEFA meer aandacht te besteden aan amateurvoetbal . Dat wordt wereldwijd door 95 procent van de spelende vrouwen en mannen uitgevoerd . Het idee kwam van de Duitse bondvoorzitter Egidius Braun , werd algemeen goedgekeurd door het Uefabestuur en uitgevoerd door KNVB-praesis Thieu Sprengers , die aan het hoofd staat van de commissie amateurvoetbal . De Nederlander kwam met volgende ideeŽn naar voren :

-Stichting van een Internationale competitie voor amateurspelers ;

-Gelegenheid bieden aan jonge spelers die als prof mislukten op Internationaal niveau verder te kunnen voetballen , deze sport trouw te blijven en niet naar andere diciplines over te stappen ;

-Contacten tussen voetballers van verschillende oorsprong en cultuur stimuleren en het begrip voor andere mentaliteiten en tradities helpen bevorderen ;

-Aan de competities een feestelijk en vriendschappelijk karakter bezorgen ;

-In de wedstrijden respect en tolerantie tegenover tegenstanders en scheidsrechters tonen en de nederlaag aanvaarden .

Drie jaar later is het idee tot uitvoering gekomen . Er worden in de loop van de maand juni in Europa acht tornooien gespeeld , niet met nationale selecties , wel met regionale ploegen teneinde het evenwicht in waarde tussen de deelnemers te waarborgen .

Een Belgische ploeg . In feite een Vlaamse selectie die door de KBVB eerst Regio Vlaanderen daarna Regio Noord werd genoemd - volgende keer komt Wallonie of Region Sud aan bod - kwam als eerste aan de start .

Andere tornooien hebben plaats in Italie ( Venetie ) Georgie ( Tbillisi) Polen ( Krakow ) Oekraine ( Klyv ) Griekenland ( Thessalonika ) Portugal ( Algarve ) en Ierland ( Dublin ) .De acht winnaars komen later tegen elkaar uit in een van de winnende regio's ,plaats en datum worden later bekendgemaakt .Op basis van wat in Westfalen is gebeurd en vermoedelijk in de andere landen een vervolg zal kennen , kan de Uefa al stellen dat haar eerste Regions Cup een succes is geworden. Alleszins wat de filiosofie van deze nieuwe competitie betreft . Er vielen nog enkele tekortkomingen te noteren . Namelijk wat betreft de formule van het tornooi, want na de tweede van de dreie speeldagen was bijvoorbeeld in Westfalen de winnaaar al bekend . Of aangaande selecties van de spelers , die niet in elke regio op dezelfde basis werden uitgevoerd. Zodat bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd van de Tjechische ploeg zowat 25 jaar was , die van de Belgen 23 en die van de Duitsers nog geen 20 . Daarin zou wat meer uniformitiet moeten komen .

Wat betreft de filosofie van het tornooi was echter een een knaller . Het idee om met regio's in plaats van landen uit te pakken , is schitterend en kadert perfect in het Europa der regio's, een van de stokpaardjes van EU. Was de landenformule van toepassing geweest dan zouden weer de grote landen de dienst hebben uitgemaakt. Met de regionale formule heeft vrijwel iedereen een gelijke kans . Zoals bijvoorbeeld de Belgische amateurs uit derde en vierde klasse die de baas bleven over Westfalen waarin jonge spelers opgenomen waren van onder meer Schalke , Bochum , Bielefeld en Wattenscheid . Of de Luxemburgers die gelijk speelden tegen Praag .

Ook de toenadering en de vriendschappelijkheid tussen spelers van alle ploegen was merkwaardig. Al die jongens die in hun jonge of oudere carriere nog hopen of ooit hebben gehoopt profvoetballer te worden, brachten het bewijs dat zij van hun leven nog iets anders mogen verwachten dan alleen maar succesrijke voetballers te worden . En dat zij ook daar alle kansen hebben op slagen . Zij lijken een betere kijk te hebben op de horizont. Velen in Westfalen waren overigens nog student : vijf in de Belgische ploeg .

Het verheugde de Belgische deligatie dat de woordvoerder van de spelers, spontaan uitgekozen door de vier deelnemende ploegen de Belgische kapitein Thierry Eeckman was . Op het slotbanket sprak hij namens zijn collega's de internationale audiŽntie in het Engels toe op een manier die we nooit een profvoetballer van zijn leeftijd eerder hebben horen of zien doen . Met taalvaardigheid , intellect , gevoelen en tact . Eeckman was ook op het veld een van de blikvangers . Maar Kaiserau en Minden zal hij zeker nooit vergeten .

Mick Michels

Geselecteerden West Vlaanderen 18 tot 24 jarigen .

Delva Jurgen Meulebeke
Dumarey Joris Gistel
Monart Benjamin Lauwe
Stiers Koen Eernegem
Baes Birger Torhout
Compernolle Fangio
Deprez Peter Winkel
Demeulemeester Nico
Vandenbussche Carl
Dupont Wim
Mommerency David Eernegem
Breuls Steve Wevelgem
Tanghe Joris Gistel
Boey Jordy Handzame
Clinck Dieter Eernegem
Vandamme Christophe Roeselare
Dewaele Jurgen Handzame

Eerst Selectie op woensdag 24 maart 1999 in Lovendegem tegen Oost Vlaanderen .

Oost Vlaanderen - West Vlaanderen 3 - 5

Speelden : Delva J, Monart B, Compernolle F, Baes B, Deprez P, Demeulemeester N, Breuls S, Dupont W, Boey J, Mommerency D, Dewaele J, Demarey J, Vandenbussche C, Tanghe J, Stiers K, Clinck D, Vandamme C.

Tweede seletiewedstrijd te Meulebeke op 07/04/1999 0m 20 uur tegen Oost - Vlaanderen.

West Vlaanderen - Oost Vlaanderen 1 - 2

Speelden voor West - Vlaanderen : Delva, Monart, Baes, Deprez, Dupont, Mommerency, Boey Vandenbussche, Tanghe, Vandamme , Ceename , Demarey, De Coeyere .

Speelden voor Oost - Vlaanderen : Bracke, Vansteenbrugge, Sermijn, Van Waes, Baeyens, Maes Bruno, De Sloover, Serlippens, Arys, Eeckman Coqu, Vertongen, Maes Pieter.

Selectiewedstrijd West - Oost-Vlaanderen tegen Antwerp - Limburg - brabant op 21/04/1999 te Brussel

Opgeroepen Spelers voor Oost - West - Vlaanderen

Delva Jurgen FC Meulebeke
Bracke Davy Zottegem
Demarey joris Gistel
Monart Benjamin Lauwe
Baes Birger Torhout
Van Waes Davy Lovendegem
Sermyn Jurgen ST Wetteren
Bayens Sven Ninove
Maes Bruno Lovendegem
Demeulemeester Nico Handzame
Eeckman Thierry ST Wetteren
Mommerency Davy Eernegem
Breuls Steve Wevelgem
Tanghe Joris Gistel
Desloover Ricky Dendermonde
Boey Jordy Handzame
Serlippens Stijn Zottegem
Coqu Miquel Olsa Brakel

Opgeroepen Spelers voor Antwerp - Limburg - Brabant

Schollens Davy Hoegaarden
Wouters Ken Berchem Sport
Durveaux Frederick Waver
Swenters Ivo Neeroeteren
Janssens Raf Lanaken
Flammini Nicolas Tubize
Farese Giuseppe Tubize
Caleeuw Sven Tienen
Durang Bart Lombeek
Lorenzo Anthony Londerzeel
Thijs Yve Kermt
Thijs Bart Lyra
Breugelmans Kim Heist KSK
Hendrix Bart Bocholt
Roelands Steven Bornem
Tomsin Cederic Veldwezelt
Hertoge Wim Tienen
Verstappen Christophe Lyra

1į Regionale UEFA Beker voor Amateurs van 31-05-99 tot 05-06-99 in Duitsland

OfficiŽle Delegatie

Stany Deslypere : Lid van het Uitvoerend Comitť

Ondervoorzitter van de KBVB

Delegatieleider

Technische Staff

Marc Van Geersom : Coach

Joost Desender : Trainer

Dr Damien Garitte : Dokter

Michel Galoppin : Kinesist

Carl Coopmans : Afgevaardigde van de ploeg

Andre Vanderheiden : Afgevaardigde van de ploeg

Spelers

Davy Bracke KSV Zottegem

Benjamin Monart KSW Lauwe

Steve Breuls KFC Wevelgem

Dave Van Waes SK Lovendegem

Sven Baeyens VK Ninove

Thierry Eeckman St. Wetteren

Rickie De Sloover KAV Dendermonde

Jean - FranÁois Hochtenbach Walhain

Anthony Lorenzo SK Lonserzeel

David Mommerency SK Eernegem

Bart Thijs Lyra

Joris Dumarey KEG Gistel

Kristof Arijs Aalter

Birgen Baes Torhout 92

Johan Clays KTH Diest

Nico Demeulemeester SVD Handzame

Stijn Serlippens KSV Zottegem

Jurgen Sermijn ST Wetteren

Verblijf

Fussball - und Leichathletik Verband Westfalen

Kwalificatiewedstrijden

Wedstrijd 1 : Praag - Belgie Regio Noord 1 - 0

Wedstrijd 2 : Luxemburg - Belgie Regio Noord 0 - 4

Wedstrijd 3 : Westfalen - Belgie Regio Noord 1 - 2

Plaats Wedstrijd 1 : Sportschule Kaiserau Wedstrijd 2 en 3 : Weserstadium Minden

Staat velden : drassig , maar gerold en goed bespeelbaar

Data : 01/06/99 ; 02/06/99 en 04/06/99

Spelsysteem

Er werd gespeeld in zone ( 4-3-3 ) met onderlinge dekking , dubbele bezetting op de flank en 2 verdedigende middenvelders.

Demeeste spelers uit de selectie konden ondanks de korte voorbereiding de basisprincipes goed toepassen

Verslag van de Wedstrijden

Wedstrijd 1

Goed georganiseerd en met veel inzet vingen de Belgische amateurs de Tjechen probleemloos op. Onze amateurs waren kwalitatief beter op technisch gebied maar dienden vaak in de duels ( vooral in luchtduels ) het onderspit te delven . De Tjechen konden alleen dreigen op vrijschoppen . Ook de Belgen kwamen een paar keer dicht bij een doelpunt maar door gebrek aan frisheid en scherpte kwamen zij niet tot scoren . Drie minuten voor affluiten kregen de Tjechen een licht toegekende vrijschop en moest een sterk keepende Bracke zich gewonnen geven .

Wedstrijd 2

Van in het begin van de wedstrijd domineerden de Belgen de wedstrijd . Met vlotte balcirculatiess afgewisseld met snedige aanvallen over de flanken konden zij ook gemakkelijk afstand nemen van de Luxemburgse amateurs .

Wedstrijd 3

De selectie speelde hun beste wedstrijd van het Tornooi tegen een technisch sterk Duits elftal . Buiten de twee schitterende doelpunten creŽerden zij vooral in de tweede helft nog meerdere doelkansen , die echter steeds werden gemist .

Besluit

Door de 1 - 0 nederlaag tijdens de openingswedstrijd kwamen de Belgen 1 punt tekort om zich te plaatsen voor de eindronde . Zij kunnen weliswaar terugblikken op een goede collectieve prestatie en met een verdiende tweede plaats eervol afscheid nemen van dit tornooi . Deze sterk gemotiveerde ploeg heeft op korte periode dat zij samen waren heel veel progressie gemaakt en voetbalervaring opgedaan .

Vooruitzichten

Gezien het voorbeeldig gedrag en de tevredenheid van alle betrokken partijen is deze competitie geslaagd en zeker vatbaar voor herhaling .

Terug naar index